ROMP – Concept

Szeretünk online létezni, de a képernyők megbabonáznak. A ROMP egy olyan interaktív kollekció, amely megmutatja, hogyan élvezhetjük a hiper-konnektivitást, képernyők nélkül, játékos formában.

Olyan világban élünk, ahol a fizikai, digitális és biológia szférák összeolvadnak. Megtanultunk zökkenőmentesen áramolni a virtuális és a fizikai terek között. Ebben nő fel egy új generáció, ahol a fiatalok online játékterekben és egyéb digitális platformokon élik a szociális életüket, mint például Instagram, Twitch, Fortnite és az információ forrása már nem az ember hanem a Google/Tablet.

A játék is, amelynek egyik alap definíciója a térbeli elkülönülés a szokásos élettől, újraértelmeződik. Az online tér adta késleltetett/megszűrt/nem face-to-face jelenlét kihat a kapcsolatainkra, átalakítja jelrendszerünket. Ebben az új életformában a fizikai jelenlét új jelentőséget nyer, luxus tevékenységgé válik, a komfortos online térrel szemben.

Yuval Noah Harari szerint egyrészt élünk egy objektív valóságban, ami a fizikai világot jelenti körülöttünk, másrészt pedig létrehoztunk olyan képzelet szülte inter-szubjekív valóságokat, mint istenek, vállalatok, nemzetek. Erre azért volt szükség, hogy nagyobb mennyiségű, egymást nem ismerő embert lehessen mozgósítani, úgy, hogy megbízzanak egymásban és hatékonyan tudjanak együttműködni. Eddig ez volt a túlélésünk kulcsa.

Azt kutatom, hogy a virtuális és fizikai terek összeolvadásának milyen társadalmi hatása van az emberi kapcsolódásainkra. Miért olyan komfortos az online jelenlét? Hogy olvassuk és dekódoljuk egymás testbeszédét, ha azokat csak különböző médiumokon keresztül tapasztaljuk meg? Hogyan változik a kooperációs képességünk ezáltal? Milyen inter-szubjektív képzelet szülte valóságok tudnak megmozgatni minket? Milyen új impulzusok vannak ránk hatással?

A ROMP projekt célja, egy olyan interaktív kollekciót létrehozása, amely arra ösztönzi a viselőit, hogy az offline térben töltsenek el együtt időt, játékosan, az új innovatív technológia segítségével. Az e célra létrehozott, 6 darab sálból álló tárgyegyüttes képes a viselő mozdulatát értelmezni, és egy hálózatként működve megjeleníteni a hálózat elemeinek egymásra gyakorolt hatását a beépített fénypontokon, a hulláminterferencia elvén működve.

en_USEnglish
hu_HUMagyar en_USEnglish